fbpx

Garantitaks största projekt hittills – nytt superlager till Axfood

DELA INLÄGGET?

I våras stod det klart att Axfood skulle bygga ett nytt logistikcenter som ska ersätta sex av deras befintliga lager. Det nya superlagret är över 100 000 kvm och således blir takarbetet Garantitaks största hittills. ”Det är en riktig fjäder i hatten” säger Adam Gunnarsson, projektledare och delägare på Garantitak.

Några veckor efter semestern kunde Garantitaks montörer åka till Bålsta för att påbörja deras största projekt hittills. Det finska bolaget Nordec Oy är beställare av arbetet som består av att montera isolering och tätskikt.

Det nya lagret är cirka 570 meter långt, 180 meter brett och 30 meter högt. Dess tak blir således 105 000 kvm och jobbet har delats upp i tre etapper. Den första etappen är på cirka 20 000 kvm och slutfördes för några veckor sedan. Fram till i mitten av februari kommer de att lägga taket på etapp två som är 31 000 kvm stort.

– På det här taket jobbar vi med två olika isoleringar och tätskikt. Det gör vi för att halva byggnaden är ett varmlager och den andra halvan är kyl och frys. Därför lägger vi isolering av stenull och PVC-duk över varmlagret och PIR-isolering och takpapp på kallagret. Hittills har vi endast monterat tak på delen där varmlagret är, säger Adam Gunnarsson från Garantitak.

Något som utmärker projektet ytterligare är att Adam som projektleder Garantitaks arbete behövt vara på plats i Bålsta varje dag.

– Det krävs mycket planering på ett sånt här stort bygge. Vi måste se till så att leveranserna och materiallyften sker exakt när de ska för att allting ska vara i rullning. Väldigt många leveranser har redan kommit och väldigt många återstår. För att få perspektiv på det så pratar vi om material som ska täcka en byggnad som är hela 15 fotbollsplaner stor, förklarar Adam.

I snitt kommer det att vara sju montörer på plats varje vecka för att se till att taket som tillhör Europas största centrallager står klart i september nästa år.

– Ett projekt som pågår över vinterhalvåret kommer givetvis med utmaningar, inte minst för att det är så himla stort. Men hittills har allt gått väldigt bra. Det är en riktig fjäder i hatten att ha blivit tilldelat jobbet som väldigt många ville ha. Vi ser fram emot att se resultatet, avslutar Adam.

PRO FE SSI ONE LLA

TAKLÖSNINGAR.

GARANTITAK I KUMLA AB

Besök: Marsvägen 16, 692 34 Kumla

Post: Box 16, 692 21 Kumla