fbpx

Grunden läggs för egenproducerad el i Norrbyås: ”Minimalt med underhåll”

DELA INLÄGGET?

I Norrbyås får en gammal ladugård ett nytt syfte. Här lägger Garantitak nytt tätskikt för att garantera att taket får leva länge med minimalt underhåll.

Intill vidsträckta rapsfält i Norrbyås ligger en äldre ladugård. Här har tidigare en av Sveriges största mjölkproducenter varit verksamma, men sedan ett tag tillbaka står ladugården tom.

Nu ska den få ett helt nytt syfte i decennier framöver.

– Vi lägger ett nytt tätskikt på taket så att ett solcellssystem kan installeras. Nu ska ladugården endast användas till solceller och att producera egen el till beställaren som är lantbrukare, berättar Tomas Hagström, VD på Garantitak.

 

Ett hållbart takprojekt

 

Projektet har presenterats med samarbetspartnern Veosol, som kommer att installera solcellssystemet. När tätskiktet är lagt på det 1 600 kvadratmeter stora taket blir det solceller över ungefär hälften av ytan.

– Tidigare har vi gjort Boverian ihop och i sommar har vi ett större projekt tillsammans i Askersund. Vi ser till att taket håller minst lika länge som solcellerna och det kommer det att göra. Här rinner vattnet av enkelt och det kommer knappt behöva städas, det blir minimalt med underhåll.

Arbetet med att lägga tätskiktet beräknas ta en och en halv vecka för takläggarna. Därefter blir det ett kort uppehåll innan solcellssystemet installeras och förser beställaren med egenproducerad el i 25–30 år framåt.

– Det har verkligen gått friktionsfritt. Vi har haft bra diskussioner med både beställare och ytterligare entreprenörer. Det är ett intressant och hållbart takprojekt med enkelt utförande för oss så det har gått väldigt smidigt och känns kul.

 

PRO FE SSI ONE LLA

TAKLÖSNINGAR.

GARANTITAK I KUMLA AB

Besök: Marsvägen 16, 692 34 Kumla

Post: Box 16, 692 21 Kumla